Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) yürütücülüğünde, Türkiye İş Bankası desteği ile girişimci kadınların değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olmak amacıyla düzenlenen Girişimde Kadın Gücü projesinin 2024-2026 yılları arasını kapsayan ikinci fazının açılış etkinliği gerçekleştirildi. İş Kuleleri’nde düzenlenen törene başta TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İş Dünyasında Kadın Komisyonu (İDK) Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık ve İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz olmak üzere kadın derneklerinin temsilcileri ve davetliler katıldı.
Bünyelerindeki 53 kadın derneği ile Türkiye’nin en kapsayıcı kadın gücünü temsil ettiklerini söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İDK Başkanı Prof. Dr. Açık, “Girişimci kadınların önündeki cam tavanların kırılmasını pozitif ayrımcılık olarak görmüyor, tam eşitlikçi bir anlayışın tesisi için çalışıyoruz” dedi. Toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliğini temel almayan bir girişimcilik ekosisteminin sürdürülebilir kalkınmaya ve topluma katkı sunmasının mümkün olmadığını ifade eden Açık şöyle devam etti; “Dünyada girişimci kadın oranı yüzde 35 seviyesindeyken ülkemizde bu oran yüzde 14. Öte yandan 2023 yılı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 146 ülke arasında 129’uncu sırada yer alıyoruz. Yapılan uluslararası araştırmalar, kadınların yenilikçi ve yaratıcı özellikleri ile girişimci ruhlarının istihdama ve ekonomiye çarpan etkisi yarattığını gösteriyor. Biz de bir kadının hayatına dokunan her değerin büyük bir çarpan etkisi oluşturacağına yürekten inanıyoruz.”
Kadınlara yol arkadaşı
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Yılmaz ise “Girişimde Kadın Gücü projesi için 2021 yılında TÜRKONFED ile yola çıkarak Türkiye’nin farklı bölgelerinde sektör ve ölçek fark etmeksizin çalışmakta olan girişimci kadınların, değişen ve dijitalleşen dünyada iş geliştirme süreçlerine daha hızlı ayak uydurmalarına destek olmayı amaçladık. 2023 yıl sonu itibarıyla projemiz ile toplam 5 bin 43 girişimci ve girişimci adayı kadına erişmenin, onların belki de desteğe en çok ihtiyaç duydukları alanlardaki ihtiyaçlarının giderilmesinde rol almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Önümüzdeki 2 yıllık yeni dönemde de ülkemiz genelinde girişimci kadınların başarı hikâyelerini oluştururken onlara yol arkadaşlığı yapacak olmanın heyecanını duyuyoruz. Projemizin yeni döneminde gerek online eğitim gerekse fiziki etkinliklerimizle 6 bin 500 girişimci ve girişimci adayı kadına daha ulaşmayı hedefliyoruz. Beraber başladığımız bu yolculukta, alanında uzman mentörlerimiz ile 100 girişimci kadına mentörlük desteği sunacağız. Projemizin geçmiş dönemde olduğu gibi yeni döneminde de girişimci kadınlara hayallerini gerçekleştirme cesareti ve kararlılığını ortaya koymalarında, karşılaştıkları zorlukları aşmalarında, sahip oldukları fikrin üretime dönüşme aşamasına kadarki süreci en doğru ve en verimli şekilde yönetmede bir rehber ve itici güç olacağına yürekten inanıyorum” diye konuştu.
Proje kapsamındaki eğitimlere katılan 100 girişimci kadına 3 ay boyunca sektöründe başarılı kadınlar ve alanında uzman kişiler tarafından mentörlük desteği verilecek. Türkiye İş Bankası ise 100 girişimci kadına iş geliştirme desteği sağlayacak.